10 érv a rendszeres iparigép karbantartás mellett

Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani! „If it ain’t broken, don’t fix it!”- tartja az amerikai mondás.
Vajon megállja a helyét ez a nézet az ipari gépek esetén? Valóban csak az időnket és pénzünket pazaroljuk egy-egy gép-és termelésleállással járó karbantartással?
A válaszom egyértelműen: nem, és erre is hoztam egy másik, remek mondást:

Ami elromolhat, az el is romlik! Csakhogy, nem mindegy mikor, és mennyire, nem igaz?!

Épp a gyártási ciklus kellős közepén, amikor szorít a határidő és már így is 1 nap csúszásban vagy… Ugye ismerős a szituáció?! Mindig ilyenkor történik valami katasztrofális géphiba és kezdődik a stressz, a végelláthatatlan aggódás, az A terv, a B terv egészen Zsi-g. Fel kell hívni a gépszervizest aki aznap már nem tud kijönni, mert bárányhimlős a kutyája, és még alkatrészt is kell rendelni, de persze az pont nincs raktáron. A szállítási költség egy vagyon, az SOS kiszállási díj meg közel hat számjegyű. Ez pedig csak a kezdet, mert még szóba se került a termelés átszervezésével járó fejtörés, a túlórák betervezése és a kötbérek kalkulálása. Végül a haszon közel felét elvitte a javítás, a másik felét pedig elköltötted a túlórákra, és a késedelmi díjra. Ott állsz kényszeredett mosollyal az arcodon és azzal biztatod magad, hogy legalább megoldottad és nem veszett oda a presztízsed, csak a teljes profit. Esküdözöl, hogy legközelebb másként lesz és elkerülöd ezt a stressz cunamit.

Hogy sikerüljön végre betartanod a fogadalmad, hozok neked 10 atombiztos érvet a rendszeres iparigép karbantartás mellett:

 1. A váratlan leállások megelőzése: ha nem ellenőrizzük és cseréljük ki időben a kopóalkatrészeket, akkor a gép egy idő után nem fog megfelelően működni és leállhat. Emellett, ha nem tisztítjuk rendszeresen a berendezéseket, akkor a körülötte és benne felgyülemlett gyártási törmelék könnyen megakadályozhatja a megfelelő üzemelést. Egyszerű és logikus következtetés. Nem is gondolnád, de már ezekkel a könnyen kivitelezhető folyamatokkal is rengeteget tehetsz hogy megelőzd a váratlan gépleállásokat!
 2. Hatékonyság növelése: a gyártás során a berendezéseid különböző alkatrészei folyamatos terhelésnek vannak kitéve és egy idő után ez bizony negatívan befolyásolhatja a működést: lassabban vagy akár hibásan fogják előállítani a termékeket. A kopóalkatrészek elhasználódása, vagy az elöregedett tömítések apró hibának tűnhetnek, azonban éppen ezért, alattomos módon akár végül nagyobb meghibásodáshoz is vezethetnek. Mindebből látszik, hogy a teljesítmény nagyban függ a berendezéseid állapotától, nem beszélve arról, hogy a váratlan gépleállásból származó termeléskiesés szintén negatív irányba tolja a hatékonyságot. Végezz rendszeres karbantartást, hogy maximalizáld és szinten tartsd a termelésed!
 3. A termékek minőségének javítása: jó gépekkel jó termékeket lehet gyártani, rosszakkal pedig leginkább hibásakat. Ezt talán nem is kell ragozni, de te már felismerted, hogy a rendszeres iparigép karbantartás ebből a szempontból is kulcsfontosságú?! Ha szeretnél stabilan, jó minőségű termékeket gyártani ügyfeleidnek, ne feledkezz meg róla!
 4. Biztonsági okok: a hibásan működő alkatrészek könnyen balesetet okozhatnak, vagy veszélyt jelenthetnek nem csak a termelési folyamatokra, de a munkavállalókra is. Az ipari gépek rendszeres ellenőrzése és karbantartása segít elkerülni a baleseteket és a sérüléseket a potenciális problémák feltárása és kijavítása révén. Ugye neked is fontos a kollegáid és a saját munkakörnyezeted biztonsága?!
 5. Gépek élettartamának növelése: a jelenlegi gazdasági viszonyok között mindenki rövidebbre húzza a nadrágszíjat és ott spórol, ahol tud. Ha te sem szeretnél az elkövetkezendő 1-2 éven nagyobb gépberuházásokba invesztálni, akkor bizony vigyáznod kell a berendezéseidre!
  Rendszeres megelőző karbantartással sok-sok évig biztosan számíthatsz a masináidra. Nem ritka, hogy 20-25 éves gépekkel találkozunk egy-egy partnerünk üzemében, melyek ugyanolyan jól és hatékonyan végzik a feladataikat, mint új, modernebb társaik.
 6. Költségcsökkentés: az extrém esetektől eltekintve, és az ipari gépekkel dolgozó ágazatokban úgy általában érvényes az az alapigazság, hogy a rendszeres karbantartás kisebb kiadást jelent a vállalkozások számára, mint a géphibákból eredő javítási költségek. Előbbi ugyan folyamatosan jelentkező anyagi ráfordítást jelent, míg utóbbi egyszeri díjként mutatkozhat, azonban számos egyéb vonzata lehet, úgy mint: SOS kiszállási és munkadíj, elsőbbségi szállítási költség, stb. Szerintem neked sem éri meg kockáztatni és bukásig használni a gépeidet! Számolj utána!
 7. Zajszint csökkentése: ugye már te is tapasztaltál furcsa, a megszokottól eltérő berregést, kattogást, csattogást egy-egy gép működése során, melyről utólag kiderült, hogy bizony meghibásodás állt a hátterében? A rendszeres ellenőrzések alkalmával ezek a tünetek idejekorán felismerhetőek és elháríthatóak, csökkentve ezzel a zajszintet és javítva a munkakörnyezetet!
 8. Környezeti terhelés csökkentése: a megelőző karbantartás az ipari gépek által kibocsátott szennyező anyagok redukálása és a termelékenység növelése révén hozzájárul a környezeti terhelés csökkentéséhez.
 9. Szabályok és előírások betartása: ez egy elég nyomós érv, így kettőnk közt szólva! Minden ágazatban vannak olyan követelmények, amelyeknek súlyos ára van, ha nem tartod be őket. E mellet, a gyártói garancia elvesztése is érzékenyen érintheti a büdzsét és a lelkedet is. Nem érdemes tehát kockáztatni!  A tervezett megelőző karbantartás segít abban, hogy az ipari gépeid megfeleljenek az előírásoknak és a gyártói garanciát is érvényesíthesd.
 10. Vevői elégedettség javítása: a végére hagytam az egyik legfontosabbat: a vevőt, aki végül fizet majd az elvégzett munkáért, legyártott termékekért,… vagy nem. Bizony, a vásárló elégedettsége a szűk keresztmetszet: ha időre elkészül a megrendelése, kifogástalan minőségben, akkor boldog lesz és legközelebb is téged választ, esetleg ajánl majd másoknak. Amennyiben azonban kicsúszol a határidőből, rossz minőségű terméket adsz át, akkor nem csak a bőröd viszed vásárra, de a munkadíjad is. Garantáltan a rosszhíredet kelti, hiszen az emberek szívesebben osztják meg másokkal a negatív tapasztalataikat, mint a pozitívokat. Ha nem szeretnéd elásni magad szakmai berkekben és szeretnél piacvezető cégként tündökölni, akkor a te eszköztáradból és stratégiádból sem hiányozhat az iparigép karbantartás!

Ha nem volt elég meggyőző az imént felsorolt 10 érv, akkor hívd fel a Chemplex- szervizes fiúkat, és biztosan tudnak még neked újat mondani!

Ha pedig egy megbízható, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező iparigép karbantartó csapatot keresel, akkor ránk számíthatsz!

20 éves iparági múltunk, a gépek iránti rajongásunk és az ügyfeleinknek nyújtott támogatásunk az, amivel kiemelkedünk a mezőnyből. Ha ezt a kombinációt keresed, akkor bízd ránk a piszkos munkát! Az ipari gépeid jó kezekben tudhatod, ha a Chemplexet választod!

X

Küldjünk neked hasonló témában szakmai cikkeket? Iratkozz fel!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hírlevél feliratkozás
Adatkezelési nyilatkozat*
Adatkezelési tájékoztatás*